Kinderen en een gezonde leefstijl

Geplaatst op 02-12-2019.

Kinderen die gezond eten en genoeg bewegen en slapen zijn minder vaak ziek. Ze kunnen zich beter concentreren en zitten lekkerder in hun vel. Alle reden dus om ook op de club hier aandacht aan te besteden! De komende tijd zullen de mini-lessen dan ook in het teken staan van ‘de gezonde leefstijl’.

De badges
Onze mini’s volgen het ITF kids development programma. Dit programma gaat verder dan alleen het aanleren van aanvals- en verdedigingstechnieken, waarmee zij groeien in slips en banden. Hoewel het wel draait om de waarden (Tenets) van Taekwondo, komen alle levensvaardigheden en -behoeften aan de orde. Deze worden beloond met zogenaamde badges.

  •  De gele badge staat voor om kunnen gaan met pestgedrag
  •  De groene badge staat voor bewustwording van een gezonde omgeving
  •  De blauwe badge staat voor bewustwording van een gezonde leefstijl
  •  De rode badge staat voor om kunnen gaan met gevaar
  •  De zwarte badge staat voor om kunnen gaan met vreemden

Voor de groene, rode en zwarte badge houden wij zogenaamde themadagen. De blauwe en de gele badges worden tijdens de lessen behandeld en getoetst.

De blauwe badge
De komende tijd gaan wij door middel van sport en spel werken aan bewustwording van een gezonde leefstijl. De trainers van het kids programma hebben gezamenlijk verschillende spelen bedacht om hier aandacht aan te besteden. Zo moeten de kinderen (plastic) voedsel sorteren in gezonde en ongezonde stapels, spelen zij over de streep en wordt er gesproken over suikerklontjes in drinken. Door elke les een ander spel te spelen, willen wij kinderen leren wat gezonde keuzes zijn.

Voor het thema werken wij samen met JOGG-Zaanstad die ons bijvoorbeeld een prachtig bord heeft geleend om beeldend te maken hoeveel suikerklontjes in drinken zitten. Ook onze creatieve juf Tsira heeft hiervoor prachtig beeldmateriaal gemaakt. Door sport, spel, beeldend materiaal en gesprek te koppelen hopen wij te bereiken dat de kinderen leren bewuste keuzes te maken.

Het JOGG-Zaanstad heeft toegezegd in de toekomst hier nog een grotere rol in te willen spelen. Wellicht kan een diëtiste met de ouders spreken terwijl wij met de kinderen bezig zijn. Hoewel dit nog toekomstmuziek is, zien wij deze samenwerking met plezier tegemoet.