Negentien leden van Taekwondo vereniging Twimyo hebben afgelopen zondag deelgenomen aan de Nederlandse kampioenschappen Taekwondo in Delft. Dit grote nationale kampioenschap van de bond ITF-Nederland telde dit jaar bijna 300 deelnemers in diverse categorieën. Twimyo behaalde in totaal 23 podiumplaatsen, waarvan vier maal goud!

De kampioenschappen
Het NK telde dit jaar vier onderdelen. Als eerste de tuls die de basis vormen van Taekwondo. Dit zijn de stijlvormen waarin aanvals- en verdedigingstechnieken volgens een vast patroon worden uitgevoerd. Een ander wezenlijk onderdeel was het sparren. Hierbij mogen de geleerde technieken toegepast worden tegenover een tegenstander, binnen de gestelde regels. De laatste twee onderdelen zijn de zogeheten special technics. Bij de hoogtesprong wordt met de bal van de voet een plank geraakt. Hierbij is het niet alleen van belang dat de plank omhoog klapt maar ook dat de juiste procedures gevolgd worden. Ook werd het power breken getoetst. Met een hand- of een voettechniek worden planken gebroken. De deelnemer die de meeste planken weet te breken, wint hierbij een medaille.

Twimyo op het NK
Gezien de tuls de basis vormen van Taekwondo, zijn vrijwel alle deelnemers uitgekomen op dit onderdeel. Soms zaten zij wel in poules van 29 deelnemers. Iedereen heeft onder zeer veel spanning een stijlvorm binnen hun eigen graduatie gelopen. Op een beeldscherm werd getoond welke tul van hen gevraagd werd. Tsira, Aïsha en Deyan mogen zich Nederlands Kampioen tuls noemen. Daarnaast zijn er 4 zilveren en 3 bronzen medailles in de wacht gesleept. Een geweldige prestatie van alle leden! Dertien leden zijn uitgekomen op het onderdeel sparren. Dit ging er in sommige poules vrij hard aan toe. Toch hebben alle deelnemers hun angsten overwonnen en prachtige partijen laten zien. Daniël werd Nederlands kampioen in zijn categorie. Ook wisten wij 3 zilveren medailles en 6 bronzen medailles mee naar huis te nemen. Op het onderdeel hoogtesprong waren de deelnemers ingedeeld op lengte. Sommige deelnemers schrokken wel een beetje van de hardheid van de plank, daar wij op de club dit onderdeel oefenen met kussens omdat wij niet over de juiste trainingsmiddelen voor dit onderdeel beschikken. Toch wisten drie leden een zilveren medaille te behalen op dit onderdeel. Twee deelnemers hebben mee gedaan aan het onderdeel power breken. Helaas hebben zij hierbij geen podiumplaats weten te behalen maar zij zijn wel een ervaring rijker.

Trotse trainers en coaches
Ondanks dat alle deelnemers zich maandenlang hebben voorbereid op het NK en enorm hun best hebben gedaan op deze dag, is niet iedereen in de prijzen gevallen. Toch zijn wij allemaal op de club enorm trots op de prestatie van deelnemers. De saamhorigheid in het team, het omgaan met teleurstellingen, elkaar ondersteunen en het aanmoedigen geven aan hoe hecht onze club is. Alle deelnemers, coaches, scheidsrechters en supporters hebben hun steentje bijgedragen om dit NK tot een onvergetelijke dag te maken.